Ny blodtryksmåler i Fjellerup Borgerforening

Som de fleste af os efterhånden ved er forhøjet blodtryk og andre kredsløbsproblemer en hyppig årsag til at mange ældre kommer på hospitalet disse dage. Mange af problemerne opdages først når det er kritisk og derfor er det i nogle tilfælde allerede for sent at sætte ind med behandling. Heldigvis kan de fleste af disse problemer fanges i tide og et af redskaberne til dette er f.eks. en blodtryksmåler. Med en ordenlig blodtryksmåler kan man hurtigt og nemt se om ens blodtryk er for lavt eller for højt og derefter begynde at sætte ind inden de store problemer opstår.

At hjælpe med at kontrollere højt blodtryk, også kaldet hypertension, har forskningen vist, at måling af blodtryk i hjemmet kan være nyttigt som supplement til regelmæssig kontrol i en sundhedsplejerske kontor. Din læge kan anbefale, at du overvåge dit blodtryk derhjemme, hvis:

Du er blevet diagnosticeret med præ-hypertension (systolisk — top — tal mellem 120 og 139 mm Hg eller diastolisk — bund — tal mellem 80 og 89 mm Hg)
Du er blevet diagnosticeret med hypertension (systolisk 140 mm Hg eller derover eller diastoliske 90 mm Hg eller derover)
Du har risikofaktorer for højt blodtryk

AHA Anbefaling

The American Heart Association anbefaler overvågning i hjemmet for alle mennesker med forhøjet blodtryk til at hjælpe sundhedsplejerske afgøre, om behandlingerne virker. Overvågning i hjemmet er ikke en erstatning for regelmæssige besøg til din læge. Hvis du har fået ordineret medicin til at sænke dit blodtryk, ikke stoppe med at tage din medicin uden at konsultere din læge, selvom din blodtryk er i normalområdet under overvågning af hjemmet.

Sygeplejerske Forklare Hjem Monitor Brug Grafisk

Hvorfor er overvågning i hjemmet vigtigt?

Kortlægning giver en “time-lapse billede”
Din læge, vil have et præcist billede af situationen inde i dine arterier. Én måling foretaget på lægens kontor er ligesom et snapshot. Det fortæller, hvad dit blodtryk er på det tidspunkt. Da der er ingen symptomer for HBP og ingen måde at fornemme udsving i blodtrykket, måling er den eneste måde at få fakta. Aflæsninger kan variere i løbet af dagen, og kan midlertidigt påvirkes af faktorer som følelser, kost og medicin. En fortegnelse over aflæsninger taget over tid kan give dig og din sundhedspleje udbyder et klarere billede af dit blodtryk. Det kan være som en time-lapse billede eller film, der giver oplysninger om, hvad der sker med dit blodtryk over tid.

Kortlægning kan hjælpe med at eliminere falske aflæsninger
Nogle mennesker oplever angst, når på en læge kontor, hvilket fører til midlertidigt højere aflæsninger. Denne betingelse er kendt som “white-coat hypertension”. I den anden ende har nogle individer normale aflæsninger i et professionelt kontor, men forhøjede målinger uden for kontoret. Denne betingelse er ofte omtalt som “omvendt hvid-coat hypertension” eller “maskeret hypertension.” Hands Recording Blood Pressure

Sådanne falske aflæsninger kan føre til over-diagnose eller fejldiagnosticering af HBP. Self-måling derhjemme er godt at afsløre, om dit blodtryk læsning i lægens kontor er korrekt.

Printable Blood Pressure Tracker
Hent og udskriv denne tracker til at registrere og overvåge dit blodtryk niveauer. Der er endda en tegnebog størrelse version til at tage med dig.

Heart360 Online Tracker
Spor dit blodtryk – og dine bestræbelser på at kontrollere det – online med Heart360.

Hvem skal hjem overvåge?

Overvågning i hjemmet kan især være nyttigt for:

Patienter begynder HBP behandling for at bestemme dens effektivitet
Patienter, som kræver tættere overvågning end intermitterende kontor besøg giver, især personer med hjerte-kar-sygdomme, diabetes og / eller nyresygdom
Gravide kvinder siden præeklampsi eller graviditet-induceret hypertension kan udvikle sig hurtigt
Folk, der har nogle høje aflæsninger på lægens kontor, at udelukke white-coat hypertension og bekræft sande HBP
Ældre patienter, fordi det hvide-coat effekten stiger gradvist med alderen
Folk der mistænkes for at have maskeret hypertension

Hvem bør ikke hjemme skærm?

Mennesker med atrieflimren eller andre arytmier kan ikke være gode kandidater til overvågning af hjemmet. Hvorfor? Oscillometric-metoden overvågningsudstyr anbefales til brug i hjemmet, kan ikke være i stand til at give nøjagtige målinger for mennesker med disse betingelser. Hvis din læge anbefaler overvågning af hjemmet, har din skærmens aflæsninger i forhold til målingerne ved auskultatorisk metode. I denne overvågning metode bruger den professionelle en manuel blodtryksmanchet og stetoskop til at lytte til blodet pulserer gennem dit pulsåren.

Kilde: www.med24.dk